dimarts, 7 d’octubre del 2008

Fitxa de Bolets: Fredolic o Negrito Bord

El fredolic bord és un bolet amb el qual cal anar amb molta cura, ja que és una espècie tòxica que pot causar problemes intestinals greus. Aquest bolet és forca robust i té el barret cobert d'esquames concèntriques disposades sobre un fons més pàl•lid, característiques que són de gran ajuda a l'hora d'identificar-lo. Es tracta d'una espècie que es podria confondre amb altres Tricholoma comestibles, especialment amb el fredolic o negret, amb el qual té algunes semblances. Per aquesta raó convé saber reconèixer-lo amb seguretat i consumir només aquells fredolics que es coneguin realment bé per evitar confusions desagradables.
Habita boscos de confieres mentre que el fredolic o negret que és comestible, creix sota els pins, l'habitat del fredolic bord, que és tòxic, són els avets i, ocasionalment. els faigs (planifolis).
Tricholoma pardinum, com passa amb la majoria dels seus congèneres, és un bolet micorízic que viu en simbiosi amb vegetals, en aquest cas amb arbres. Creix principalment en boscos de coníferes i també, amb menys freqüència, de planifolis. Generalment se'l troba sota avets [Abies alba) i, més rarament, sota faigs (Fagus syluatica). És una espècie molt estricta amb el tipus de sol, motiu pel qual sempre apareix sobre sols basics.
El fredolic bord és robust. El barret és més o menys arrodonit, convex quan el bolet és jove i més aplanat en madurar, amb protuberàncies que li donen un aspecte geperut; mesura de 4 a 10 cm de diàmetre i és de tonalitats grises o gris brunenques. La superfície del barret és seca i es troba recoberta per grosses esquames, disposades concèntricament i una mica més fosques que el fons. Les lamines són amples i gruixudes, estan disposades de forma més o menys densa i són de color blanc amb lleugeres tonalitats grises; arriben fins a la cama i són sinuades; poden exsudar gotes d'aigua per l'aresta. Pel que fa a la cama, aquesta és blanquinosa, força gruixuda, compacta i desprèn gotes d'aigua a la part superior quan és jove. Tant la seva olor com el seu sabor recorden els de la farina.
El fredolic bord provoca greus problemes intestinals durant un període forca llarg de temps. En persones de salut delicada ha arribat a provocar la mort, per la qual cosa és un bolet que s'ha de rebutjar, i no s'ha de consumir mai. T. pardinum és l’espècie més perillosa del gènere Trichole, ja que altres sols provoquen intoxicacions lleus. Pel seu aspecte pot ser confosa amb especies properes; per tant, sempre que es recullin fredolics per consumir-los, s'ha d'estar molt segur de no confondre's amb el fredolic bord i confirmar que ens trobem davant l’autèntic fredolic o negret. Aquest últim, se'n diferencia pel port més petit i esvelt, la consistència més fràgil, l’absència d'olor de farina i la superfície amb les esquames menys diferenciades, així com per viure sota pins.

Tricholoma pardinum Fredolic bord Basc: Ziza nabar; alemany: Tigerritterling.





Si t'ha agradat aquest post vota'm al top catalàTOP CATALÀ

4 comentaris:

pirula ha dit...

Jo no distingeixo un bolet d'un rovellò....però continuo flipant que cada any hi hagi gent malalta per menjar bolets tòxics. Que vagin al mercat a comprar!!!!!!Avui estic canyera, jajajajajaja

Doncs en Quim, és Clar!! ha dit...

Cal anar amb molt de compte amb els bolets, si no es coneixen millor no tocar-los

Anònim ha dit...

k matat del cap..

Anònim ha dit...

Han sortit un bolets al meu jardi i n'estic gairabé segur que son fredolics, el que passa es que estic dubtant si son tóxics o no? Podria pensajar una foto per ajudar-me?
La part visible es de color blanc,mes marronos al centre y a les vores mes clares amb protuberancies. Per sota es de color negre y llamines molt marcades.El peu es de color marro.
Gràcies a tots.

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar algun comentari?... Gràcies

 
Elegant de BlogMundi