dilluns, 29 d’octubre del 2007

Tot sants: La castanyada


Un dels costums més característics de la diada de Tots Sants és la castanyada. La castanya és un dels productes per excel.lència de la tardor. Fins fa uns anys, la castanyera era un personatge típic que es podia trobar pels carrers dels nostres pobles des dels volts de Tots Sants fins ben aprop de Nadal. Les castanyes es venien torrades, ben calentes i embolicades en paper. Per mesurar la quantitat de castanyes que hom volia adquirir s'utilitzaven torretes de fang.
A l'actualitat, si bé no hi ha castanyeres, a l'època de Tots Sants es poden trobar parades de castanyes torrades en diversos punts de les ciutats, encara que no hi ha res com anar a passar un dia a la muntanya a buscar castanyes, i després a casa, amb els amics, posar-les al foc, sobre d'una paella foradada.... mmmm que bones.....

(paelles foradades, en venen a qualsevol ferreteria o als mercats, però també es poden foradar a casa, si agafem una paella d'aquelles que son velles, que fan més nosa que servei, i amb una taladradora amb broca de ferro, o amb un punxò i a cops de mall, aconseguim la nostra per fer castanyes al foc (les vitroceràmiques no sereixen...))

més informació sobre la Festa de Tot sants a http://www.etnocat.org/festa/totsants/

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar algun comentari?... Gràcies

 
Elegant de BlogMundi