dijous, 16 d’octubre del 2008

Fitxa de Bolets: Pipa

Pipa . Ganoderma lucidum

Barret de forma semicircular o de ronyó, de 4 a 15 cm, primer convex i després aplanat amb el marge prim i un xic ondulat. La superfície és gibosa, i està solcada concèntricament. És llisa i lluent com si fos lacada, constituïda per una escorça resinosa i dura de color vermell que presenta franges més fosques. El marge dels exemplars joves primer és blanc i després groc. L’himeni és constituït per uns porus fins, molt petits i rodons, blancs de joves i després grisos i finalment de color bru. El peu és llarg d’1 – 20 cm, sovint nodulós, llis i lluent igual que el barret però més fosc. La carn és esponjosa semblant al suro de color canyella. No te ni olor no sabor remarcables.
Viu en boscos de planífols, sobre arrels i branques mortes enterrades d’alzines, suros i roures. És comú a la terra baixa. És un bolet inconfusible, present a zones temperades o tropicals d’Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica. A la Xina l’anomenen reishi, i li atribueixen propietats curatives. Aquí, bàsicament s’utilitza com a element decoratiu un cop assecat.



Si t'ha agradat aquest post vota'm al top catalàTOP CATALÀ

2 comentaris:

pirula ha dit...

Avui al diari surt que ja s'ha hagut de sortir a rescatar a 23 bolataires, perduts o amb problemes. Realment és un esport de risc!!!!! Uns es perden i uns altres s'enverinen....
Recorda que m'agradaria veure una foto de molt bolets junts ^-^

Doncs en Quim, és Clar!! ha dit...

ja n'hi arriba a haver de bolets rars

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar algun comentari?... Gràcies

 
Elegant de BlogMundi