dimecres, 15 d’abril del 2009

Fitxa de Bolets: Múrgola Rossa

DESCRIPCIO Barret molt arrodonit, de 5-8 x 5-1 0 cm, esfèric o ovoide. La superfície, que és fèrtil, és de color ocre o mel. Té forma de vesper i està plena de grans forats arrodonits anomenats alvèols, disposats molt irregularment. Els alvèols de la base del barret estan soldats directament al peu, sense formar cap val•lècula. Peu buit i rabassut,de 4-10 x 2-4 cm, amb la base molt ampla, de fins a 8 cm, que és fortament costada. És blanc i furfuraci, tant per dins com per fora. Carn blanca, olor i gust suaus.
Habitat: Fong suposadament sapròfit que viu en boscos de ribera, sota verns, pollancres, oms i freixes. També ho fa en prats i pinedes sorrencoses. Prefereix els sòls neutres o bàsics. Fructifica a la primavera; és més abundant en anys de primaveres plujoses i poc ventoses. És comú; es troba des del litoral fins als Pirineus.
Comestibilitat: Es un bon comestible, encara que d'inferior qualitat que la resta de múrgoles. En cru presenta les mateixes propietats que totes.
Remarques: Als boscos de ribera es troben altres múrgoles semblants, que probablement en son simples varietats. Una d'elles és M. Rigida (Krombholz) Boudier, d’alvèols poligonals, amb el fons pla. Tota ella és molt fràgil i de consistència cerosa. Una altra és M. umbrina Boudier molt petita i completament negra, que es en zones muntanyenques. Una tercera, la més gran de totes, és M. crassipes krombholzj, Boudier, de mida gegantina, que pot arribar fins a 30 cm d'altura.

Morchella rotunda (Pers.: Fr.) Boudier

Font: Bolets de les comarques gironines



Si t'ha agradat aquest post vota'm al top catalàTOP CATALÀ

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Vols deixar algun comentari?... Gràcies

 
Elegant de BlogMundi